Според науката, протеинот и BCAA може да ви помогнат да го намалите стареењето - NutriShop.mk

Според науката, протеинот и BCAA може да ви помогнат да го намалите стареењето

Научниците веруваат дека конзумирањето на дополнителни протеини во вашата исхрана е корисно за здравјето и долг живот. Ова истражување го направи тим на научници од Универзитетот во Бреша, Италија, предводен од професорот Енцо Нисили.

Кога се раствораат во течност (вода, млеко), протеинските шејкови имаат многу добро влијание врз намалувањето и стабилизирањето на телесната тежина, како и на општото здравје. Овие изненадувачки резултати беа добиени од експерименти врз животни, но екстраполата на податоци за луѓето би значело просечно продолжување на животот од околу 10 години. Италијанските научници веруваат дека дневниот внес на “еликсир на животот” кај луѓето од средна возраст е во форма на протеински шејкови. Ова ќе им помогне на милиони луѓе да имаат подобар квалитет на живот, како и здраво стареење.

Кога се додава во вашиот овес или се раствора во течност, дополнителни протеини можат да ги зајакнат слабите, флакцидни мускули, да го намалат ризикот од болни падови, продирање и фрактури. Приемот на протеини на постара возраст ќе го обезбеди потребното зголемување на енергијата, ќе го заштити срцето, ќе ги зајакне крвните садови. Професорот Низоли Енцо вели: “Мислам дека податоците што ги добивме сугерира дека со возраста луѓето треба да почнат да земаат екстра протеини”

Професорот на Универзитетот во Бреша Нисили дал на глувци во нивната “средна возраст” вода со додадени аминокиселини кои ги сочинуваат протеинските молекули. Тој користел три разгранети амино киселини или т.н. BCAA, (L-леуцин, L-валин, L-изолеуцин). Глувците кои го добиле овој додаток живееле во просек 80 дена подолго од оние кои не го примиле.

Мускулна сила, здрава тежина, координација и издржливост – сето ова е забележано и од научниците. Овие три амино киселини може да се најдат во многу високо-протеински храни, веќе познати од спортистите, како што се пилешки гради, посно говедско месо, јајца, туна итн. Но, BCAA во вид на додатоци, не бараат варење и директно се апсорбираат во крвотокот.

Студијата, исто така, покажува зголемување на бројот на митохондриите (мембрана врзана органела која се наога во клетките кои го сочинуваат ткивото кај животните и растенијата) во телото за време на редовната потрошувачка на BCAA. Митохондриите се важни затоа што тие генерираат најголем дел од снабдувањето со аденозин трифосфат (АТП) на клетката, кое се користи како извор на хемиска енергија.
Друга работа што покажала дополнителна суплементација со BCAA е дека тие, исто така, помагаат да се заштити телото од слободните радикали – опасни молекули – оксиданти кои ги уништуваат клетките на нашиот организам.

Како такви, овие додатоци имаат огромен потенцијал како алатка против стареење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *